Ontdek Groningen in al haar geuren en kleuren

Home » Tips in Groningen

Er is meer dan genoeg te beleven in Groningen. Genieten van cultuur, eten & drinken op de vele gezellige terrassen of tijdens één van de jaarlijkse evenementen. Al dit moois ligt op steenworp afstand van Gelkingehof Aparthotel. Kortom, laat je lekker onderdompelen in al het moois dat Groningen te bieden heeft.

Stijlvol overnachten in hartje Groningen?

Martinitoren

De 97 meter ‘Olle Grieze’, ook wel Oude Grijze, is de parel van de binnenstad. Gelegen aan de Grote Markt en iets wat u gezien moét hebben. Het mooie is: u hoeft hem niet alleen van een afstandje te bewonderen. U kunt de bijna 300 treden namelijk zelf beklimmen. Om de zoveel treden staat u oog in oog met de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, loeizware klokken of reusachtige vlaggenstokken. En eenmaal op het hoogste punt uitgekomen geniet u van een zinderend uitzicht over Stad en Ommeland.

Van alle markten thuis

Vanaf de Grote Markt loopt u langs de monumentale panden door naar de Vismarkt. De naam zegt het al: hier kunt u terecht voor verse vis. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag staan hier meerdere viskramen met vers lekkers uit de zee. Verspreid over deze markt staan veel verschillende soorten kramen. Van verse groenten tot goede kaas en de beste kruiden. Van alle markten thuis.

Groen in Groningen

Iets meer naar het noorden van de stad, ligt het groene Noorderplantsoen. Alom geliefd door bewoners en bezoekers. Met slingerende paden en glooiende grasvelden. Een plek voor een wandeling of een picknick. Of neem plaats bij een van de omringende terrassen, er zijn er genoeg. En aan de zuidkant van het centrum is het Stadspark te vinden. Dit park biedt qua oppervlakte nog veel meer groen. Er is een Heemtuin, de Schotse hooglanders grazen vrij rond en achterin het park bevindt zich Camping Stadspark. Op de drafbaan worden jaarlijks grote muziekfestivals georganiseerd.

Het Forum

Het Forum is één van de nieuwste aanwinsten van Groningen. Het is een imposant en tegelijkertijd toegankelijk gebouw. Als u ervoor staat, wordt u meteen gegrepen door het futuristische ontwerp. De ‘huiskamer van de stad’, wordt het ook wel genoemd. Hier vindt u onder meer een bibliotheek, tentoonstellingen, een bioscoop en horecagelegenheden. En overal is er ruimte om rustig even te zitten. Via de roltrappen gaat u gemakkelijk van verdieping naar verdieping. Tip: ga helemaal naar boven toe. Vanaf het dak van het Forum heeft u namelijk een 360-graden uitzicht over, jawel, Stad en Ommeland. De ondergaande zon maakt het plaatje compleet.

Groningen barst van cultuur

Tijd voor het Groninger Museum. Misschien was het extraverte en veelkleurige bouwwerk in het water u al eerder opgevallen. De creatieve energie spat hier van de muren. Zowel buiten als binnen. Geniet van hedendaagse kunst, klassieke schilderkunst en andere bijzondere exposities.

Jaarlijkse evenementen

Eurosonic Noorderslag – januari

Met jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers en een line-up van ruim 350 bands uit 31 Europese landen, is Eurosonic Noorderslag hét event om nieuwe muziek te ontdekken.

Koningsnacht & dag – april

Lang leve de koning! Door de hele stad worden festiviteiten georganiseerd, zoals de vrijmarkt op de singels en muziek op diverse binnen- en buitenpodia.

Bommen Berend – augustus

Met het Groningens Ontzet (of Gronings Ontzet, Achtentwintigsten of Bommen Berend genoemd) wordt de opheffing van de belegering van de stad Groningen door de bisschop van Münster op 17 augustus 1672 aangeduid, en tevens de jaarlijkse viering op 28 augustus van dit feit.

Noorderzon – augustus

Noorderzon Festival of Performing Arts & Society is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld… én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk Noorderplantsoen.

Uniek nachtleven in Groningen

Terwijl de zon achter de horizon verdwijnt, komt het avond- en nachtleven op gang. Met name rond de Grote Markt voelt u deze bruisende energie. Terrasje hier, borreltje daar. Plek genoeg en ruimte zat. Loop eens door de Poelestraat en zie hoe de stoelen links en rechts gevuld zijn met jong en oud. Of stap een kroeg binnen.

Ommeland

Ook in de provincie Groningen is van alles te beleven. Met je voeten in de klei van de uitgestrekte polders. Varend langs zeehonden op een bed van zand nabij de Waddenzee. Of wandelend of fietsend langs een van de pittoreske eeuwenoude kerkjes. Groningen heeft het allemaal.

Bekijk ook eens